• Mariska

"Make-up is alleen voor meisjes!"

Dag meiden, daar ben ik weer met een nieuwe blog!


Vorige week stond ik bij de startersdag en werd ik geïnterviewd! Op zich hartstikke leuk allemaal maar nadat ik mijn interview had gehad en een kleine voorstelling had gedaan wat make-up allemaal met je kon doen besloot ik om wat te drinken te halen bij de bar.


Ik stond te wachten op de barman die nog druk bezig was met iemand anders zag ik een jongen naast me staan. Hij zal niet veel ouder zijn geweest dan 25 (ja dan voel ik mij ook gelijk niet bepaald jong meer haha).


Hij keek mij dus aan en zijn gezicht vertrok.


"Jij had net een interview gehad niet?" vroeg de jongen aan mij.


"Ja dat klopt." Had ik heel eerlijk geantwoord.


Zijn gezicht vertrok nog verder.


"Had jij niet gezegd dat make-up niet alleen voor meisjes is?"


Ik dacht even terug aan de interview. Dat had ik inderdaad gezegd. Dus ik gaf daar dus ook een heel eerlijk antwoord op. "ja".


"Wat een onzin! Make-up is voor meisjes, niet voor mannen!" Had de jongen zwaar beledigd gezegd en hij stormde toen van de bar vandaan.


Ik keek hem aan en moest mezelf opvangen aan de bar terwijl ik door mijn knieën zakte van het lachen!


Want als we naar de geschiedenis kijken van make-up dan zie je eigenlijk dat make-up door de eeuwen heen bijna net zoveel wordt gebruikt door mannen als door vrouwen. Trends komen en gaan, zo ook met make-up. Je ziet eigenlijk een hele verandering van cultuur en gewoontes per tijdperk.


Want wat is nu make-up?

Make-up is een vloeistof of poeder waarmee je jezelf camoufleert, oneffenheden weghaalt of het accentueren van je gezicht.


De functie van make-up is eigenlijk net zo divers als de producten die het tot zijn beschikking heeft.


STENEN TIJDPERK:

Recentelijk was er een vondst gedaan dat er in Oostenrijk een make-up setje van uit leem en vijzen, die gebruikt werd bij het beschilderen van lichamen.

Er is vanuit gegaan dat toentertijd make-up werd gebruikt om hun lichaam op te laten gaan in hun omgeving. (Iets wat wij eigenlijk nog steeds doen, kijk maar naar onze helden in het leger.


EGYPTE:

Egypte was toentertijd erg zijn tijd voorbij vergeleken met de rest van de wereld en gebruikte al vroeg een soort gezichts-crème van oliën en honing om rimpels tegen te gaan. Ook gebruikten ze kool voor hun wimpers en het gebruikt van een eyeliner rondom de ogen. Ook maakten ze gebruikt van gekleurd zand en bessen om hun gezichten mooi te versieren.
Romeinen en in de middeleeuwen

Ook bij de Romeinen was make-up gangbaar en populair en werd kool, rouge en poeder gebruikt. Zo schreef de Romeinse toneelschrijver Plautus; ‘Een vrouw zonder verf (make-up)is als eten zonder zout’.

Hier zag je dat make-up wat meer gedragen werd door de vrouwen maar niet alleen door de vrouwen. Hier stond de trend bekend dat "less is more" dus werd er veel gebruik gemaakt van verschillende poedertjes die hun huid een egale tint gaven en misschien zelfs wat meer kleur in het gezicht brachten.Tijdens de middeleeuwen verdween deze traditie. Make-up werd gezien als iets zondigs wat alleen door prostituees gedragen werd. Hierdoor was make-up erg in populariteit afgenomen. De vrouwen die nog make-up gebruikten deden het stiekem en maakten thuis hun eigen drankjes en crèmetjes om een egale huid te krijgen.

Renaissance & de 19de eeuw

Voor vrouwen en mannen uit de hogere klassen was het vanaf de Renaissance wel gebruikelijk om hun gezicht zo wit mogelijk te poederen. Daarmee lieten ze zien dat ze hun dagen binnen spendeerden en ze dus niet tot de werkende klasse behoorden.

Vooral in Frankrijk werd dit veel gedaan. Ook begonnen vrouwen hier rode rouge en lippenstift te dragen. Andere landen keken hier met een schuin oog naar en meenden dat de ‘beschilderde’ Fransen iets te verbergen hadden.
In de 19e eeuw besloot koningin Victoria van Engeland zelfs te verklaren dat make-up onbeleefd was en alleen gedragen werd door prostituees en actrices.


20STE EEUW:

In de 20e eeuw werd make-up steeds normaler. Vooral vanaf de jaren ’30 werd het steeds gebruikelijker om make-up te gebruiken, in navolging van de filmsterren uit Hollywood. Zo werd bijvoorbeeld de eerste mascara uitgevonden door een Amerikaanse chemicus, die het product Mabel noemde, naar zijn zus. Het merk bestaat nog steeds als Maybelline.


In de Tweede Wereldoorlog werd deze ontwikkeling in Duitsland echter een halt toegeroepen. De nazi’s hielden er namelijk de slogan ‘Die deutsche Frau schminkt sich nicht’ op na. Make-up werd door hen nog steeds geassocieerd met de Fransen en de prostitutie, iets waar de Duitse vrouw zich verre van moest houden.Acceptatie van Make-up!

Na de Tweede Wereldoorlog werd make- up volledig geaccepteerd, met dank aan beroemdheden als Audrey Hepburn, Marilyn Monroe en Twiggy. Vooral in de jaren ’60 werd er, net als op andere gebieden, veel mee geëxperimenteerd en werden de ‘winged line’ en de rode lippenstift als klassiekers herontdekt. Toen werd de gangbare naam voor opmaakspullen ook het Engelse ‘make-up’.


Dus je kijkt naar de geschiedenis van make-up en je ziet dus dat het eigenlijk een beetje gelijk oploopt. Niet alleen vrouwen maar ook mannen hebben er gebruik van gemaakt en het is zeker niet alleen het mooi maken. Nee, bij make-up komt echt zoveel meer kijken dan alleen dat poedertje of zalfje.


Dus nu wil ik wel van jou weten of jij ook met de stelling eens bent: "Make-up is alleen voor vrouwen" En kan je mij dan ook vertellen waarom?

Ik hoor graag van wat jullie ervan vinden!


groetjes,


Mariska

54 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Netherlands

0614213708

KVK: 73083984

  • Instagram
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram
© Copyright Facedians

© 2020 by Mariska van der Lee.