• Mariska

Kies de juiste kleur foundation

Nou meiden daar ben ik dan weer met een nieuwe blog!

Heb je altijd een miskoop met foundation? Als je in de spiegel kijkt is je gezicht dan altijd te geel, te bruin of the roze? Dan is er een grote kans dat je de verkeerde kleur gebruikt!

Dat is zeer vervelend want je ziet er dan echt uit alsof je een soort masker op heb. En dat is niet de bedoeling(neem ik aan dan)!

Maar wat kan er tegen gedaan worden? Zijn er misschien simpele trucs of tips om de juiste foundation uit het rek te halen? Maar jazeker wel! Ik zal hieronder even goed uitleggen welke trucs je zou kunnen toepassen om dan ook nooit meer de verkeerde kleur foundation te kopen.


Wat is de functie van foundation?

De functie van foundation is niet dat je een mooi bruin tintje krijgt. Daar zijn zelfbruiners en bronzers voor. Nee, foundation heeft als functie je een egale huid te geven dus vaak moet het dus net niet kunnen zien op de huid. Maar maak hem niet te licht want dat is niet mooi en kan je er ziek uit laten zien (tenzij dat natuurlijk de opzet is)


Drie soorten ondertonen


Het bepalen van jouw ondertoon is de basis voor het vinden van een goede foundation. Dit is de basiskleur van je huid, die in tegenstelling tot de boventoon niet van kleur verandert. In totaal zijn er drie soorten ondertonen, die ik zo uitgebreid mogelijk ga behandelen. Misschien ontdek je door de omschrijving al welke ondertoon jij hebt, maar anders kun je de tips toepassen in de volgende paragraaf.

1. Koele ondertoon

Een koele ondertoon is roze- of blauwachtig van kleur. De mensen met een koele ondertoon zijn in te delen als zomer- en wintertypes. Als je een zomer- of wintertype bent, dan kun je pastel-, blauw- en paarstinten ontzettend goed hebben. Andere kenmerken zijn dat je snel verbrandt, nauwelijks bruin wordt, snel rode wangen krijgt en de aders bij je polsen blauw of paars van kleur zijn.


2. Warme ondertoon

Een warme ondertoon is daarentegen goud- of geelachtig van kleur. Je kunt deze mensen dan ook indelen als lente- en herfsttypes. Je kunt warme kleuren dan erg goed hebben, zoals geel, oranje en rood. Verder worden mensen met een warme ondertoon juist snel bruin en zijn de aders bij de polsen groen van kleur.


3. Neutrale ondertoon

Heb je eigenschappen van beide ondertonen? Ben je bijvoorbeeld iemand die snel bruin wordt, maar heb je wel blauwpaarse aders? Dan heb je een neutrale ondertoon! Als je een super lichte huid hebt, kun je dan het beste gaan voor een koele kleur, maar anders voor een warme kleur.


Jouw ondertoon bepalen

Als je het lastig vindt om jouw ondertoon te bepalen aan de hand van de bovenstaande omschrijvingen, dan kun je daar ook dit trucje voor gebruiken. Pak een wit shirt en ga voor de spiegel staan. Houd het shirt onder je gezicht en kijk naar de kleur van jouw wang.


Is de kleur van jouw wang roze- of blauwachtig?

Dan heb je een koele ondertoon.


Is de kleur van jouw wang goud- of geelachtig?

Dan heb je een warme ondertoon.


Is de kleur van jouw huid groen- of olijfachtig?

Dan heb je een neutrale ondertoon.


Kun je jouw ondertoon niet bepalen, probeer dan eens een foundation uit met een warme ondertoon. Deze kleur foundation zorgt bij de meeste mensen namelijk voor het mooiste resultaat, omdat het warmte toevoegt aan je gezicht en hij zo minder dof oogt.

Naast de juiste ondertoon moet je ook nog de kleur van de foundation matchen. Probeer absoluut geen donkerdere kleur te kiezen om bruiner te lijken, want dit zal onnatuurlijk ogen. Je kunt dan beter je gezicht na je foundation wat opfleuren met een mooie bronzer.


1. Selecteer op ondertoon

Je hebt zojuist jouw ondertoon vastgesteld. Aan de hand hiervan kun je al verschillende foundations schrappen. Op deze foundations zie je vaak de vermelding N, W, C staan, die staan voor neutral, warm en cool. Bij MAC wordt dit vermeld als NC (not cool, voor een warme ondertoon) en NW (not warm, voor een koele ondertoon).

Mocht de foundation een naam hebben, dan kun je het beste zoeken naar de omschrijving van deze kleur. In de omschrijving vind je misschien woorden terug als warm, goud of roze, waar je jouw ondertoon uit kunt halen. Als dit er niet bij staat, dan kun je ook de kleur zelf bekijken om te zien of hij meer naar roze of geel neigt.


2. Kies de juiste kleur

Als je alle ondertonen van de foundation eruit hebt gepikt, dan kun je de juiste kleur selecteren. De te donkere en te lichte kleuren pik je er misschien zo al uit, dus die kun je laten staan. De kleuren die je het beste bij je vindt passen breng je naast elkaar aan op je kaaklijn. Je ziet zo welke kleur het beste past bij zowel je gezicht als je hals. Deze kleur is namelijk bijna tot niet meer zichtbaar.


Is jouw hals een stuk donkerder, dan je gezicht? Pak dan toch een kleur die iets beter matcht met je hals, alleen ga niet twee tinten lichter of donkerder dan de kleur van je gezicht. Doordat de foundation beter matcht met je hals, matcht hij ook beter bij de rest van je lichaam en komt het een stuk natuurlijker over.


3. Vraag advies

Kom je er echt niet aan uit of twijfel je te erg? Schaam je niet om in een parfumerie om advies te vragen. Ze laten je zien welke ondertoon en kleur bij je past. Aan de hand hiervan kun je voortaan heel gemakkelijk een nieuwe foundation uitkiezen, ook als de foundation die zij hebben aangebracht niet helemaal jouw ding is.


Heel veel mensen vroegen mij wat nu de beste plek is op het lichaam om je foundation te testen(hand? arm? gezicht?) en mijn advies is dus dit:

"test je foundation altijd op je kaaklijn. Je kunt dan het beste zien of de kleur matcht met je gezicht, je hals én je decolleté. Geen gedoe dus met testen op je hand, want dit heeft totaal geen zin!"


Natuurlijk licht

Het licht in de meeste make-up winkels zijn echt prachtig, maar dat is ook meteen je grootste valkuil en de reden waarom je waarschijnlijk meer dan eens niet met de juiste kleur foundation bent thuis gekomen. Stap daarom altijd even naar buiten om te kijken hoe de kleur in daglicht is.


Met de seizoenen mee

Je huid zal in de zomer wat bruiner zijn dan in de winter, daarom heb je zeer waarschijnlijk ook niet genoeg aan één kleur foundation. Zorg dat je er eentje hebt die goed bij je huid past in de winter en één die bij je past als je een lekkers zomers kleurtje hebt. Tussendoor kun je de twee gerust wat met elkaar mengen om de perfecte kleur te krijgen.


Ook tijdens mijn workshops wordt hier extra aandacht aan besteed dus als je hier en uiteraard nog zoveel meer, over wilt leren kun je altijd een workshop bij mij volgen waar ik je alle technieken geef zodat het bijna niet fout kan gaan!

78 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Netherlands

0614213708

KVK: 73083984

  • Instagram
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram
© Copyright Facedians

© 2020 by Mariska van der Lee.